FS HUKUK DANIŞMANLIK VE ARABULUCULUK GAZİANTEPMiras kavramı ile bir kimsenin ölümü ile mirasçılara geçen özel hukuk ilişkilerinin tümü ifade edilir.Miras hukuku, gerçek kişinin ölümü veya gaipliği halinde, bu kişinin malvarlığının kimlere ve nasıl intikal edeceğini düzenleyen hukuk dalıdır. Anayasanın 35. maddesine göre; "Herkes, mülkiyet ve miras haklarına sahiptir. Bunlar ancak kamu yararı amacıyla kanunla sınırlandırılabilir." Bu maddeyle beraber kişilerin mülkiyet ve miras hakları güvence altına alınmıştır. Miras Hukuku, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 3.kitabı olarak düzenlenmiştir.
Miras Hukukunda, muris, miras bırakan (vefat etmiş) kişiye denir. Mirasçı olabilmek için; sağ olmak, hak ehliyetine sahip olmak ve mirastan yoksun olmamak gerekir. Cenin ise ancak sağ doğmak koşulu ile mirasçı olabilir. Ölü doğan çocuk mirasçı olamaz. Bu nedenle, mirasçılar arasında cenin bulunması mirasın paylaştırılmasında bekleme sebebidir. Miras Hukuku, ne yazık ki her zaman bir taşınır veya taşınmaz intikali içermemektedir. Bazen, miras bırakanın vefatı sonrasında tarafımıza murisin borçları intikal etmektedir. Bu yönüyle vefat sonrasından başlayan hukuki süre içerisinde bir avukattan hukuki destek almak suretiyle ivedilikle karar verilmesinin önemi büyüktür. Bu kapsamda, mirasın gerçek reddi ile terekenin borca batık olduğunun tespiti gibi davaların açılarak neticelendirilmesinin önemi büyüktür.
Ofisimizin de bulunduğu Gaziantep ve çevre illerde murisin, çocukları arasında ayrım yapmak suretiyle mirasçılarından birine ve ya bir kaçına karşılıksız mal devri yaptığı sıkça görülmektedir. Murisin bu devir yapmasının temel nedenleri arasında ne yazık ki çoğu zaman; kız çocuklarını mirastan bırakmak istemesi olduğunu gözlemlemekteyiz.
MİRAS HUKUKU’NDAuzman avukatları aracılığı ile tarafı bulunduğunuz Miras Hukuku’ndan kaynaklanan tarafı bulunabileceğiniz;
- Mirasçılık Belgesi alınması ve intikal işlemleri
- Mirasın Gerçek Reddi ve Terekenin Borca Batık Olduğunun Tespiti ile Hükmen Reddi
- Vasiyetname Hazırlanması
- Miras Sözleşmesi Hazırlanması
- Vasiyetnamenin İptali
- Mirasçılıktan Çıkarılma
- Muris muvazaası nedeniyle TAPU İPTAL VE TESCİL
- Ortaklığın Giderilmesi Davaları (İzale-i Şuyu)
-Tenkis Davası
- Miras Sebebi ile İstihkak Davası
- Aile Konutunun Sağ Kalan Eşe Özgülenmesi
BAŞTA OLMAK ÜZERE DİĞER TÜM MİRAS HUKUKU KAPSAMINDA AVUKATLIK VE DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLMEKTEDİR.